Neem contact met ons op

Mondhygiëne

Tips voor een goede mondhygiëne

Voor een gezonde mond is het belangrijk om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan. Maar ook thuis kunt u op diverse manieren zorgen voor een goede mondhygiëne.

  • Poets tweemaal per dag minimaal twee minuten zorgvuldig uw tanden om tandplak en voedingsresten te verwijderen. Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel.
  • Bij keuze om toch met een handtandenborstel te poetsen, gaat de voorkeur uit naar een borstel met zachte of medium borstelharen. Een borstel met harde borstelharen in combinatie met hard poetsen, kan het tandvlees beschadigen.
  • Gebruik een fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder gevoelig voor zuren in voedingsmiddelen en dranken.
  • Met alleen een tandenborstel is het onmogelijk om de bacteriën in de ruimtes tussen uw tanden en kiezen te verwijderen. Hiervoor kunt u ragers, tandenstokers of floss gebruiken. Vraag uw tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent welke methode voor u het meest geschikt is.
  • Op het achterste gedeelte van de tong bevinden zich bacteriën en voedselresten (tongbeslag). De bacteriën maken zwavel en dat ruikt onprettig. We adviseren om daarom uw tong dagelijks met behulp van een tongschraper schoon te maken.
  • Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen geen zure voedingsmiddelen. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Wanneer u direct na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen gaat tandenpoetsen, kunt u de glazuurlaag aantasten.

Naar de mondhygiënist of de preventie-assistent(e)

Naast de bovenstaande manieren waarop u zelf kunt zorgen voor een goede mondhygiëne, draagt een bezoek aan de mondhygiënist of de  preventie-assistent ook bij aan een gezonde mond. Waar de tandarts het gebit onderzoekt en diagnoses stelt, hebben de mondhygiënist en de  preventie-assistent extra kennis over het gezond krijgen en houden van de mond. Zij reinigen het gebit grondiger dan de tandarts en richten zich op het voorkomen en behandelen van tandvleesontstekingen.